Mijn eigen Revolutie in Onderwijs!

Al een tijd experimenteer ik met nieuwe werkvormen in het onderwijs. Zo heb ik zelf ooit een cursus Meditatie gedaan. Het hielp mij heel erg om eigen tijd te creëren en tijd te nemen om te reflecteren, door even naar binnen te kijken. In het dagelijks bestaan ben je altijd zo druk met allemaal andere mensen, zoals de studenten, je collega’s, je man thuis, je kids, je vrienden/vriendinnen, je moeder, …. Vaak ben je jezelf niet bewust dat je zoveel prikkels van buiten krijgt. En dan al die gedachten in je hoofd. Mijn hoofd zit vaak erg vol met allemaal gedachten en dat blijft constant doorgaan. Schrijven helpt, maar mediteren helpt ook heel erg. Zelf probeer ik 2x per dag te mediteren en ben ik al blij als ik even 5 minuten mijn ogen heb gesloten. Het viel mij op dat ik er rustig van werd, maar ook creatiever. Ik kreeg allemaal waanzinnige ideeen na zo’n meditatie moment die ik dan snel opschreef.

Dus ik dacht, waarom niet mediteren in de klas. De studenten zijn mega-druk met van alles, vriendjes, uitgaan, leren, projectgroepen, conflicten, shoppen, en vooral ook heel druk met hun smartphone. Dus ik ben gestart met mediteren! Ik doe het niet in al mijn klassen, maar vooral bij 2e en 3e jaars (van de minor). Het zijn vooral kleine, simpele oefeningen. Denk maar aan de ademhaling, ogen dicht voor een paar minuten, goed zitten op je billen, de stoel even voelen en beide voeten op de grond, ofwel aarden. Het heet ook wel mindfulness, even je eigen lichaam voelen en voelen hoe je je voelt en wat je vooral voelt. De studenten doen vaak in het begin wat giechelig, maar na een tijdje doen ze mee en krijg ik positieve reacties terug.

Nu is de uitdaging om het mediteren voort te zetten en verder te ontwikkelen. Belangrijk is om laagdrempelig in te steken, niet vaag te doen of te zweverig (ben ik ook veel te nuchter voor…). Op naar de volgende meditatie!

 

Auteur: Toekomstvanonderwijs

Creative thinker & designer - Innovator in learning communities and spaces - Impactful - Entrepeneur

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: