Participerend Lesgeven #COOL #HvA #Honours

Als docent mee participeren in een onderzoeksproject. Wat cool is dat!! Niet alleen begeleiden van studenten en alleen het resultaat beoordelen, maar meedoen met het onderzoek zelf. Dit heb ik afgelopen periode ondervonden samen met mijn Honoursstudenten van het programma Kennismanagement 3.0.
We hebben een te gek onderzoek (Urban Coolhunting) gedaan naar de trends en ontwikkelingen op het gebied van 5 thema’s; Mobiliteit, Duurzaamheid, Levendigheid, Community building en Groen. Uiteindelijk doel om de opdrachtgever Glamourmanifest http://www.glamourmanifest.nl te inspireren met nieuwe kennis.
Participerend lesgeven heeft voor beide partijen (student en docent) een toegevoegde waarde. Het gaat om samen kennis opdoen, kennisontwikkeling en samen een mooi eindresultaat creeren. We wisten vantevoren niet hoe het resultaat eruit kwam te zien en we bleven nieuwsgierig. Ik was als docent meer betrokken bij de studenten en het onderzoek. Ik zag ze dan ook als serieuze gesprekspartner. Het blijft dus een spannend en leerzaam proces, maar het plezier in het onderzoek doen en de samenwerking is alsnog het belangrijkste in het onderwijs. Er is nog weinig onderzoek gedaan naar participerend lesgeven. Nu sprak ik toevallig de heer Prof. dr. Jos Beishuizen van de Vu over community of learners. In de community of learners is onderzoekend leren de basis voor kennisontwikkeling en studenten worden even serieus genomen als docenten en onderzoekers. Zie http://www.scienceguide.nl/community-of-learners-integreert-onderwijs-en-onderzoek.aspx Wat ik mooi vind aan participerend lesgeven is dat je als docent een bijdrage levert aan het leerklimaat van de student. Als elke docent nu twee vakken op deze manier aanbiedt, dan wordt het onderwijs alleen maar mooier en innovatiever!!

Auteur: Toekomstvanonderwijs

Creative thinker & designer - Innovator in learning communities and spaces - Impactful - Entrepeneur

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: