Onderwijsinnovatie niet sexy?! #hva

Vorige week was ik op een seminar Onderwijs & Innovatie (#OISpring2014), georganiseerd door o.a. @MireilleJansma (nog super dank!). Het viel mij op dat er weinig animo was, veel deelnemers waren sprekers http://www.onedayseminars.com/sprekers/. Ik was eigenlijk nieuwsgierig geworden en ging zelf online op zoek naar innovatie in onderwijsland. De eerste hit op Google.nl is informatie over het tijdschrift Onderwijsinnovatie van de OU. Je komt Saxion tegen, Leraar24 en Pakhuis voor Onderwijsinnovatie. Maar…waar is de HvA? En waar is de rest van onderwijs?
Volgens Encyclo.nl betekent innovatie: ontwikkeling van nieuwe ideeen of dingen. Veel organisaties hebben hun eigen betekenis toegekend aan het begrip innovatie, bv. iets nieuws toepassen, nieuwe technieken gebruiken, zich met een onderzoekende en nieuwsgierige geest richten op toekomstige vernieuwing van strategie, producten, diensten, markten, … Zie: http://www.encyclo.nl/begrip/innovatie
Claire de Pont, spreker TEDxAmsteramED en aanwezig op het seminar, zei: “Voelen is geraakt worden, het gaat om groeien”. Dat groeien staat voor mij voor ontwikkeling en daar kan je verschillend mee omgaan in het onderwijs. Bij de Waag Society, spreker op het seminar, gaat het om maken. Het gaat om maken om de wereld te begrijpen en het vormgeven van je eigen omgeving. Hierdoor krijg je meer eigenaarschap! Net zoals Design thinking gaat het erom de leerling deelgenoot te maken van het EIGEN leerproces. En daar hoort experimenteren bij! http://fablab.waag.org/
Olaf de Groot van Kennisnet had een mooi verhaal over dat we leerlingen moeten opleiden tot astronaut en refereerde naar de speech van Jet Bussemaker.Vaardigheden voor de Toekomst ECHT een MUST READ! Daarin schrijft ze dat een wendbare economie vraagt om weerbare werknemers en burgers. En daarvoor zijn zogenaamde 21ste eeuw vaardigheden nodig. Zij schrijft: “Het ontwikkelen van niet-cognitieve vaardigheden, of 21st century skills, is dus geen doel op zich. Deze vaardigheden zijn eerder instrumenteel om jonge mensen in mogelijkheden te leren denken. Hen gevoel te laten ontwikkelen voor de context waarin ze werken, en besef van hun rol en verantwoordelijkheid daarin”. Als ik naar ons onderwijs kijk, dan denk ik dat we nog veel meer kunnen doen op het gebied van onderwijsinnovatie en aansluiting zoeken bij deze 21ste eeuw vaardigheden.
Maurice de Hond heeft mij doen beseffen dat het onderwijs binnen de HvA echt nog te ouderwets is. Kijk maar hoe de lokalen zijn ingericht, dat we nog steeds zogenaamde hoorcollege zalen hebben, de slechte technische ondersteuning (te langzame computers en niet overal een smartboard), dat studenten een studiehandleiding krijgen waarin ze precies kunnen lezen wat ze moeten doen…. Maurice heeft mij in de war gebracht. Zijn verhaal deed mij denken aan de toekomst, maar het bestaat al! De Steve Jobsscholen zijn al een feit! Steve Jobs scholen Mijn visie op onderwijsinnovatie is dat het gaat om nieuwe dingen uitproberen in het onderwijs, door te gaan experimenteren, samen met student hun leerlandschap creeren. Laat ze zelf eigenaar zijn van hun leerproces! Dan leer je ze ook meteen hun rol en verantwoordelijkheid nemen. Een boodschap aan alle docenten in onderwijs: Pak de ruimte! Het gaat om een NEW WAY OF LIVING! Start bijvoorbeeld met een klein groepje enthousiaste mensen, ga experimenteren met MOOC’s, Webcolleges, etc. Deel en vier successen en laat de good practises zien! Maak onderwijsinnovatie sexy! šŸ™‚

p.s. ik nodig iedereen uit om hierop te reageren.
Katja Pasman

Auteur: Toekomstvanonderwijs

Creative thinker & designer - Innovator in learning communities and spaces - Impactful - Entrepeneur

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: