De kunst van het geluk

Geluk is zo’n mooi woord, maar ook een ongrijpbaar iets. In afgelopen jaren ben ik op zoek gegaan naar de zin van het leven, ofwel geluk. Ik heb o.a. een coachtraject gevolgd bij Hans Kloosterman. Een mooi, confronterend en waardevol proces. Ik heb zoveel geleerd over mijzelf: ik heb leren mediteren, ik heb geleerd hoe mijn lichaam functioneert als ik stress heb (en hoe ik dat kan reguleren), hoe mijn emoties en gedachten werken, hoe ik mijn familie en vrienden zie en hoe ik mijzelf met hen kan verbinden. Ik heb vooral veel geoefend met ‘wat voel ik en wat wil ik’. Wat de Dalai Lama zo mooi in zijn boek zegt: “ik ben ervan overtuigd dat je geluk kunt bereiken door de geest te oefenen’. Of ik de zin van het leven heb gevonden? Nou voor een deel natuurlijk wel, bij mijzelf! šŸ™‚

Kunstleer

Ik ga regelmatig naar musea toe. De laatste keer dat ik met Japke Keesmaat met een groep door de Hermitage liep met Art Based Learning, zei ik tegen haar: “hier ligt mijn geluk!” ik wil dit wel elke week doen! De methodiek Art Based Learning blijft een indrukwekkende methodiek om van en met kunst te leren. Ik wilde heel graag de inzichten die door de deelnemers werden opgedaan tijdens de methodiek verbinden met de wijsheid van de Dalai Lama. Het heeft even geduurd, maar hier is ie dan šŸ™‚ …

Deze foto heeft Japke van mij gemaakt in het Stedelijk Museum (2022)

Dalai Lama – Art Based Learning

De kunst van het geluk, van de Dalai Lama gaf mij vooral woorden die ik nog niet had gevonden. De boeken van de Dalai Lama zijn sowieso heel bijzonder om te lezen. ‘Het boek van vreugde,’ van de Dalai Lama en Desmond Tutu is ook echt een aanrader. Ik vond vooral de vriendschap zo mooi en intens tussen deze mannen.

Ruimte scheppen voor jezelf

EƩn van inzichten was dat de zin van het leven een zinvol leven is. En wat is dat dan precies? Ik geloof zelf dat de werkelijke zin van ons leven het zoeken naar geluk is. Er zijn verschillende bronnen van geluk. Volgens de Dalai Lama zijn er vele niveaus. Zo wordt er in het Boeddhisme gerefereerd aan de vier elementen van voldoening of geluk: rijkdom, spiritualiteit, wereldse voldoening en verlichting. Het inzicht dat naar boven kwam middels de methodiek Art Based Learning ging over een zinvol leven, waarin je ruimte schept voor jezelf, door contact te maken met jezelf om uiteindelijk verdieping te vinden. De Dalai Lama vertelt in zijn boek dat je eerst gaat vaststellen welke factoren leiden tot geluk en welke factoren tot lijden. Als je dit hebt gedaan, begin je de factoren die leiden tot geluk te cultiveren. Dus het leven van een zinvol leven is door tijd en ruimte voor jezelf te creƫren. Het is aan jou natuurlijk hoe je dat doet. Als je dat hebt gedaan, dan gaat het innerlijke verdiepingsproces eigenlijk al vanzelf omdat je dan de ruimte voelt om dat te doen. En dat voelt meestal heel goed!

Keuzes maken in je leven

Een ander mooi vraagstuk ging over keuzes maken rondom werk. Ofwel bijven of weggaan. Dat je de vrijheid hebt in je leven om keuzes te maken. Maar keuzes maken in je leven is super lastig. Hoe kunnen we nu innerlijk tevreden worden? Volgens de Dalai Lama zijn er twee manieren. De ene manier is alles verwerven wat we graag willen en waarnaar we verlangen: het geld, de leuke baan, het mooie huis, de perfecte partner; en het perfecte lichaam. De Lalai Lama heeft reeds gewezen op het nadeel van deze aanpak; als we onze wensen en verlangens niet in toom houden, komen we vroeg of laat iets tegen wat we willen hebben, maar niet kunnen krijgen. De tweede, en meer betrouwbare manier is niet het hebben van wat we willen (bijvoorbeeld een andere baan), maar het willen en waarderen van wat we hebben. Volgens mij bestaat er een betere aanpak: stel jezelf bij elke beslissing of keuze die voor je ligt de vraag: ‘Word ik er gelukkig van?’. Deze eenvoudige vraag kan een krachtig instrument zijn. Die vraag kan je helpen bij het in goede banen leiden van alle gebieden van je leven. Het werpt nieuw licht op dingen. Het helpt ook met het aangeven van grenzen in je leven (of werk), wat je leuk en niet leuk vindt. De Dalai Lama zegt mooi: Als we onze dagelijkse beslissingen en keuzes benaderen met deze vraag in gedachten, verleggen we de aandacht van datgene wat we onszelf ontzeggen naar datgene wat we zoeken: het ultieme geluk! Deze vorm van geluk is stabiel en duurzaam.

Het ongewisse geeft energie

Een ander interessant inzicht was dat het ongewisse energie geeft. Dit ging over de veranderingen die gaande zijn in ons persoonlijk leven. In het boek wordt beschreven dat of je nu leeft vanuit het boeddhistische of westerse perspectief, het is en blijft immers een feit dat Leven gelijk staat aan Verandering! Als we dit feit weigeren te accepteren en ons verzetten tegen de natuurlijke (normale) veranderingen van het leven, zullen we ons eigen lijden laten voortduren. We veroorzaken zo vaak ons eigen leed. Zo vond ik dit inzicht heel bijzonder, omdat het ongewisse dat je in het persoonlijk leven tegenkomt, ook kan zorgen dat je creatiever wordt, of dat je meer vanuit je eigen improvisatie dingen aanpakt of benadert. En dat zorgt weer dat je het ultieme gevoel van geluk voelt!

Nog veel dank voor jullie inspiratie! En als je een tip hebt voor nog een mooi, bijzonder boek, laat het mij weten via Reacties. liefs Katja

Auteur: Toekomstvanonderwijs

Creative thinker & designer - Innovator in learning communities and spaces - Impactful - Entrepeneur

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: