Yin Yoga & Theory U

Yin & Verlangen

Na het afronden van mijn Yin Yoga opleiding in maart, heb ik mijn allereerste masterclass gegeven in de Studio Jan Steen, aan mijn allerliefste vriendinnen. Het was een Yin feestje om mijn diploma te vieren en om met mijn vriendinnen mijn Yin ervaring te delen. Ook wilde ik graag feedback op de masterclass Yin & Verlangen die ik heb ontwikkeld.

Waarom Yin Yoga en Theory U?

Yin staat voor vertraging, stilte, donker. Yin is complementair aan Yang. Yang is juist het licht, het actieve. Ze kunnen niet zonder elkaar. Het symbool staat voor de contrasten in het leven: zonder licht geen donker en zonder dag geen nacht. 

Yin Yoga bestaat voornamelijk uit zittende of liggende houdingen en worden langer aangehouden (meestal tussen de 3-5 min). Dat geeft tijd om naar binnen te keren, te voelen en te ervaren wat het effect van een houding is. 

Doordat je zo lang in een houding blijft, kun je van alles tegenkomen. Je hoeft alleen maar te zijn en te observeren. Je kunt je bewuster worden van lichamelijke sensaties en deze waarnemen. En je hebt de tijd om je aandacht te richten op mentale processen: wat gebeurt er met je, als je ‘niks’ te doen hebt? 

Door voor een langere tijd in een houding te blijven, keer je naar binnen en maak je dus contact met je waarneming of bewustzijn. Tijdens dit proces neem ik mensen mee in de U van de theory U, door ze wat te vertellen en vragen voor te leggen met betrekking tot het proces van downloaden, open mind, open hart en open wil. Vooraf aan de les tijdens de zintuigen-meditatie en het landen in de ruimte, vraag ik ze of ze een verlangen voelen of een vraag hebben voor zichzelf om te verkennen tijdens de Yin masterclass.

Je bent fysiek en mentaal aan het vertragen. En dat versterkt elkaar! Al eerder heb ik een blogbericht geschreven over Theory U en de vertraging: https://toekomstvanonderwijs.com/2019/09/06/de-vertraging-opzoeken-theoryu/

Ik werk al een tijd met de Theory U van Otto Scharmer in het onderwijs, maar ook in mijn werk met docenten en collega’s. Ik weet wat deze theorie doet met mensen. Het is een proces waar je doorheen gaat, dat een verdieping omvat van het bewustzijn en benut de wijsheid uit het onbewuste. Het U-proces maakt leren vanuit de toekomst mogelijk, in plaats van leren vanuit het verleden. Er komen dan ook altijd mooie boodschappen, ideeën of antwoorden naar boven.

Het thee ritueel: Wat zeggen mijn vriendinnen?

De les hebben we afgerond met een zogenaamd thee ritueel, door in een kring te zitten op onze matjes en te delen wat we wilden delen. De ervaringen van mijn vriendinnen hadden te maken met hun eigen persoonlijke groei, met wat ze willen of anders willen in de toekomst en welke mogelijkheden ze zien. Sommigen hadden een antwoord gekregen op hun vraag die ze zichzelf hadden gesteld. Ik vond het ontroerend om te horen en ik was zo trots op ze dat ze met mij deze ervaring wilden delen. Ik kreeg de volgende feedback:

Ik kreeg van Japke Keesmaat terug: “Een Yin yoga sessie bij Katja is heerlijk. Ze is rustig, professioneel en vooral heel vertrouwd. Ze weet wat ze doet en daarom kan je heerlijk ontspannen. Tegelijklijkertijd liet ze ons nadenken over een belangrijke vraag in ons leven. Dit gaf de sessie meer diepgang dan een gewone Yin yoga les. Voor mij daardoor extra waardevol”

Esther Jörg zegt: “Een heerlijke, rustgevende en kalmerende Yin yoga les. Echt thuiskomen bij jezelf onder begeleiding van Katja’s heerlijke stem en fijne oefeningen.

Dankjewel lieve vriendinnen!

Heb jij interesse in de Yin at Home? Kijk op: https://toekomstvanonderwijs.com/yin-at-home/

p.s de foto’s zijn gemaakt door Japke

Auteur: Toekomstvanonderwijs

Creative thinker & designer - Innovator in learning communities and spaces - Impactful - Entrepeneur

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: