Meer ideeën delen

In verwarring.

Je hebt van die momenten in je leven dat iemand jou spontaan meevraagt voor een avondje uit en dat je na zo’n avond in totale verwarring thuis komt. Zo ging ik samen met @Japke mee naar de meetup in het Pakhuis de Zwijger. Deze meetups zijn gekoppeld aan de afleveringen van Tegenlicht waarin nieuwe ideeën en trends binnen de wereld van politiek, economie, maatschappij en wetenschap worden onderzocht. (bron)

Nu had ik de Tegenlicht aflevering niet gezien, dus met een open mind en een open hart ben ik die avond erin gestapt, daarna was het dus compleet chaos in mijn hoofd en hart 🙂

Tijdens deze meetup werd ik enorm geïnspireerd door de verhalen van de mensen. In het kort: het was een divers publiek, waaronder ook mensen uit Kosovo met bijzondere verhalen. Er zaten veel mensen in de zaal die in de aflevering van Tegenlicht terugkomen. Het thema ging over burgerinitiatieven, ofwel uitdagers en aanpakkers. De vraag die speelde was ‘hoe kom je van een idee naar actie’? Het Danspaleis was ook aanwezig. Ter afsluiting ging de muziek aan en werden we uitgedaagd om met je mede buren te dansen! Hoe leuk! 🙂 Ik voelde en zag nieuwsgierigheid en passie bij de mensen. Vooral het lef vond ik inspirerend dat mensen hebben om hun idee of initiatief gewoon te gaan doen! Zie hieronder mijn Twitterfeed.

Presence Cirkel #1.

Zo heb ik mijn ‘chaos’ de dag erna meegenomen naar een Presence Cirkel, georganiseerd door de Theory U community bij de Hva Academie. Otto Scharmer heeft deze theorie ontwikkeld. Hij zegt dat sociale vernieuwing uit onszelf moet komen. Scharmer gaat ervan uit dat veranderingen alleen mogelijk zijn als die van binnenuit komen. Ik werk zelf al een paar jaar met Theory U, vooral ook het laatste jaar met studenten in mijn Honors Minor Young Professional Program Amsterdam.

In de Presence Cirkel kregen we een oefening uit het boek van Clarine Campagne. Kies een situatie waardoor je anders bent gaan denken of doen. Nu dacht ik top! Ik ga mijn ‘chaos’ toepassen op de oefening.

Waarom raakte die avond mij?

Deze vraag had ik de hele tijd in mijn hoofd. Waarom? Waarom? Waarom? Nu mocht hier tijdens de oefening even bij stil staan. Wat fijn! Wat mij raakte waren vooral de mensen. De mensen die vanuit hun hart iets willen betekenen voor de wereld. Wat mij raakte was dat het niet om geld gaat, of verdienmodellen, of rechtsvormen, maar juist dat het gaat om de liefde, om iets te kunnen betekenen voor anderen. Wat mij raakte was de passie die ik zag bij de sprekers, en hun geluk die ze uitstraalden. Het gaat om mensen in beweging te krijgen door ze te raken met je hart. Juist door je ideeën te delen met mensen, word je rijker en wijzer!

Mijn ELFJE.

Uiteindelijk hebben we een ELFJE gemaakt op basis van de oefening.

Liefde

Vanuit hart

Voor de wereld

Zelf initiatief te nemen

Beweging

Wat draagt dit ELFJE nu bij aan mijn W? Tja, en …..daar heb ik nu een antwoord op gekregen. Dit ELFJE draagt bij aan mijn hart en mijn wil (mijn verlangen). Mijn ideeën delen met mijn collega’s en studenten, om ze in beweging te krijgen!

Mijn Toekomst?

Wat wil ik in de toekomst hiermee doen? Ik wil heel graag mijn ideeën delen met mensen, met studenten en met collega’s. Ik wil heel graag studenten in beweging krijgen (intrinsiek) om ook hun ideeën en initiatieven te delen, maar ook ze in actie te krijgen, door het te gaan doen! Dat ze wat kunnen betekenen voor hun eigen wereld! Zonder stomme cijfers, studiepunten, of verplichte opdrachten. Laten we meer ECHT gaan leren, van de werkelijke wereld!

Wil jij meer weten over Theory U of heb je interesse om met een team hiermee aan de slag te gaan? Wil jij je idee met mij delen? Neem dan contact met mij op!

Katja