Methode Art Based Learning

Liberal Arts

In 2011 heb ik de opleiding Liberal Arts gevolgd. Daar kwam ik in aanraking met de methode Art Based Learning onder begeleiding van Jeroen Lutters. Ik ben gaan experimenteren met deze methode in mijn onderwijs. Ik heb in 6 jaar tijd zeker meer dan 600 studenten meegenomen naar o.a. het Stedelijk, FOAM en het Rijksmuseum. Ook de laatste jaren neem ik docenten mee naar het museum. En elke keer is het weer een succes. Maar waarom heeft deze methode zoveel impact?

Schermafbeelding 2018-07-02 om 15.16.09

Impact

Als freelancer heb ik de afdeling Educatie, van het Van Gogh Museum als freelancer ondersteund met een impactonderzoek. Zij wilden heel graag weten hoe ze jongeren kunnen verbinden met kunst en wat de impact is van kunst. Ik ben met 4 groepen jongeren naar het Van Gogh geweest en de methode Art Based Learning ingezet. Uit het impactonderzoek kwamen interessante aspecten naar boven. Deze heb ik met mijn eigen bevindingen van afgelopen jaren uitgewerkt.

1. Zelfreflectie door focus

Tijdens de methode Art Based Learning ga je voor een langere tijd (het liefst 15 minuten) aan de slag met één kunstwerk. Doordat je voor lange tijd naar één ‘werk’ kijkt, zorgt voor totale aandacht en focus. Je zoomt als het ware in en je zoekt een diepere laag in je ‘werk’ en dus in jezelf. Dit is een hele nieuwe manier van werken met kunst. Proberen om je ratio ‘uit te zetten’. Even je gedachtes opzij zetten en aandacht besteden aan je gevoel. Het brengt je in aanraking met je gevoel, je diepere ‘ik’. Waarom raakt het ‘werk’ je? Het is eigenlijk stil staan bij eigen reflectie.

2. Creativiteit door verbeeldingskracht

Tijdens de opdracht is het de uitdaging om je eigen verbeeldingskracht in te zetten, door als het ware in gesprek te gaan met het ‘werk’. Je verbeeldingskracht inzetten zorgt ervoor dat je je fantasie opent en dat zorgt weer voor meer creativiteit.

3. Nieuwe manier van leren – uit je comfortzone

Het is een nieuwe manier van leren. Je gaat aan de slag met iets wat je nog niet kent en je kijkt dan anders naar kunst. De methode zet aan het denken bij de deelnemers. Je krijgt er nieuwe inzichten en ideeën van. Je moet echt uit je comfort zone stappen en even niets geven om wat anderen van je denken of wat je er zelf van denkt. Aan het einde van de opdracht schrijf je een verhaal of gedicht, vaak was dat een eye opener voor de meesten.

4. Inspirerend

Om naar elkaars verhalen te luisteren is heel inspirerend en geeft een andere kijk op de schilderijen. Dit zorgt ervoor dat iedereen een keer gids is in het museum. Je loopt op een andere manier door het museum, je bekijkt de kunst vanuit een andere invalshoek. Dat maakt het bijzonder en leerzaam.

Meer lezen?

Wil je meer lezen over mijn ervaringen m.b.t. de methode Art Based Learning. Lees mijn ervaringen over Leren van de Vertraging tijdens Art Based Learning of mijn nieuwste blog: Kunst van Geluk.

Wil jij ook leren van Art Based Learning?

In samenwerking met Parks-Amsterdam geef ik regelmatig workshops in musea. Heb jij persoonlijk interesse of wil jij met je team of een groep naar het museum en van & met kunst leren, neem contact met mij op via mijn LinkedIn.

Katja

%d bloggers liken dit: