Art Based Learning

Liberal Arts

In 2011 heb ik de opleiding Liberal Arts gevolgd. Daar kwam ik in aanraking met de methode Art Based Learning onder begeleiding van Jeroen Lutters. Ik ben gaan experimenteren met deze methode in mijn onderwijs. Ik heb in 6 jaar tijd zeker meer dan 600 studenten meegenomen naar o.a. het Stedelijk, FOAM en het Rijksmuseum. Ook de laatste jaren neem ik docenten mee naar het museum. En elke keer is het weer een succes. Maar waarom heeft deze methode zoveel impact?

Schermafbeelding 2018-07-02 om 15.16.09

Impact

Afgelopen periode heb ik de afdeling Educatie, van het Van Gogh Museum als freelancer ondersteund met een impactonderzoek. Zij willen heel graag weten hoe ze jongeren kunnen verbinden en wat de impact is van kunst. Ik ben met 4 groepen jongeren naar het Van Gogh geweest en de methode Art Based Learning ingezet. Uit het impactonderzoek kwamen interessante aspecten naar boven. Deze heb ik met mijn eigen bevindingen van afgelopen jaren uitgewerkt.

Zelfreflectie door focus

Langere tijd (het liefst 15 min.) naar één ‘werk’ kijken zorgt voor focus. Je zoomt als het ware in en je zoekt een diepere laag in je ‘werk’ en dus in jezelf. Dit is een hele nieuwe manier van werken met kunst. Proberen om je ratio ‘uit te zetten’. Even je gedachtes opzij zetten en aandacht besteden aan je gevoel. Het brengt je in aanraking met je emoties, je diepere ‘ik’. Waarom raakt het ‘werk’ je? Het is eigenlijk stil staan bij eigen reflectie.

Creativiteit door verbeeldingskracht

Tijdens de opdracht is het de uitdaging om je eigen verbeeldingskracht in te zetten, door als het ware in gesprek te gaan met het ‘werk’. Je verbeeldingskracht inzetten zorgt ervoor dat je je fantasie opent en dat zorgt weer voor meer creativiteit.

Nieuwe manier van leren – uit je comfortzone

Het is een nieuwe manier van leren. Je gaat aan de slag met iets wat je nog niet kent en je kijkt dan anders naar kunst. De methode zet aan het denken bij de deelnemers. Je krijgt er nieuwe inzichten en ideeën van. Je moet echt uit je comfort zone stappen en even niets geven om wat anderen van je denken. Het resultaat (verhaal) is vaak een eye opener voor de meesten.

Inspirerend

Om naar elkaars verhalen te luisteren is heel inspirerend en geeft een andere kijk op de schilderijen. Dit zorgt ervoor dat iedereen een keer gids is in het museum. Je loopt op een andere manier door het museum, je bekijkt de kunst vanuit een andere invalshoek. Dat maakt het bijzonder en leerzaam.

Blog

Lees mijn ervaringen over Leren van de Vertraging tijdens Art Based Learning op LinkedIn.

Wil jij met je team of een groep naar het museum en van & met kunst leren? 

Nu bied ik samen met Parks-Amsterdam een workshop Art Based Learning aan.

Katja