Sleeping Beauty in onderwijs

Bron: Carlijn Jacobs in FOAM

Onderwijzen in Transities

Op uitnodiging van mijn super leuke en innovatieve collega Dinant Roode uit Groningen ben ik naar de boekpresentatie ‘Onderwijzen tijdens transities’ gegaan van Bas van den Berg in Pakhuis de Zwijger. Ik ken Dinant via LinkedIn 🙂 via Simon Kavanagh van KAOS Pilot.

Het boek is gebaseerd op de Regenerative Education Podcast, over de intentie om het onderwijs te verbinden aan complexe transitieopgaven. Bas heeft onderzoek gedaan naar vooruitlopende onderwijzers die dit in 10 steden door het hele land al in de praktijk brengen. Ik ben al een tijd bezig vanuit het werk dat ik doe bij HvA in de Stad, om het onderwijs te verbinden aan de stad en de uitdagingen die er liggen. Door deze avond in Pakhuis de Zwijger werd ik weer geïnspireerd om opnieuw te gaan sensen. Hoe kan ik vanuit onderwijs, of vanuit de dingen die ik doe, bijdragen aan een duurzamere en rechtvaardige toekomst?

Door alles wat er gaande is in ons land, maar ook in de wereld, werd ik geraakt door een citaat van Bas: ). .. durf ik te stellen dat een substantieel deel van de mentale gezondheidsproblematiek stamt uit de disbalans tussen de mens en de rest van de wereld. Wat in elk geval duidelijk is, is dat het aanpakken van de systeemcrisis niet alleen een kwestie is van verandering buiten onszelf.

Dit citaat raakte mij, omdat ik vanuit mijzelf, embodied learning veel oefen met mindfull kijken naar situaties, door de U van Theorie U te doorlopen en vooral een tijd bewust aan te voelen (presencing), door te connecten met mijzelf en het groter geheel. Het gaat niet om het nemen van beslissingen, maar door los te laten, en verder te gaan dan de angst die er is. Het gaat om het voelen wat komt, dat echte verandering mogelijk maakt.

Bas schrijft: In deze tijd van systeemcrisis: is het essentieel om de crisis recht in de ogen aan te kijken, onze eigen rollen en verantwoordelijkheden in de totstandkoming hiervan te omarmen, en te accepteren dat het radicaal anders moet (of in ieder geval op sommige vlakken). Als ik kijk naar mijn rol en verantwoordelijkheid, voel ik dat ik hier iets mee moet doen in mijn werk. Zo doet Bas ook een oproep in zijn boek, om zogenaamde leersessies voor collega’s te organiseren voor een eerst of volgende stap in onderwijstransitie.

Dit laatste was voor mij de aanleiding om met een visualisatie oefening aan de slag te gaan, vanuit het boek Organisational Development with Theory U. Onlangs heb ik de opleiding bij ATI, bij Esther de Haan afgerond. Deze oefening ben ik gaan doen in FOAM, waar Carlijn Jacobs (mode fotograaf) een prachtige expositie heeft; een wonderlijke wereld van mode en transformatie. Haar foto’s roepen een futuristische blik op de toekomst, waarbij de grenzen tussen tijdperken vervagen.

Sleeping Beauty -visualisatie oefening

Bij visualisatie gaat het om een verlangen of een visie te zien van de toekomst. De oefening gaat als volgt:

Denk aan een (probleem)situatie, waar je nu als het ware vast zit. Je weet het even niet. Voel dat je vast zit. Hoe voelt dat? Waar zit het vast? en wat? Dit zet je om naar een vraag.

Mijn vraag was: Wat wil ik met het innovatieprogramma dat ik heb ontwikkeld en wat is mijn missie hiermee?

Bovenstaand bewegend beeld was mijn inspiratiebron.

Met de Art Based Learning methode ben ik aan de slag gegaan en heb ik het volgende gedicht geschreven:

Vervolg oefening: met de inspiratiebron en het gedicht ga je het volgende kristallisatie proces in. Je tekent een tijdlijn, met het idee dat er straks iets is bereikt, bv over 6 maanden of een jaar. Vragen die je meeneemt: Hoe ziet het eruit? Wie doet mee? Wie is de doelgroep? Wie moet ervan weten? Hoe praten mensen erover? Wat hebben ze nodig? Wie hebben ze nodig? Wat is essentieel? Als we er zijn; wie doet met ons mee? Hoe in actie komen? Vanuit deze creatie, werk je terug in de tijd, naar nu. Bij alle stappen luister je goed naar je inspiratie. (bron: Action Table).

Toekomst in onderwijs

Ik zie een toekomst voor me, waar ik leersessies organiseer voor collega’s en waar ik elementen vanuit het innovatieprogramma voor inzet. Mijn missie is om collega’s te enthousiasmeren en te empoweren, om hen te helpen met leren innoveren voor een duurzame en rechtvaardige toekomst in onderwijs, denkend aan: waarvoor zetten we innovaties in? Waar bereid je studenten op voor in een wereld in systeemcrisis? En alles vanuit embodied learning. Zie de leuke Podcast die ik samen met @LizWientjes heb opgenomen: https://app.springcast.fm/18893/4-het-spanningsveld-en-avontuur-van-embodied-met-embodied-educator-katja-pasman

Katja

Auteur: Toekomstvanonderwijs

Creative thinker & designer - Innovator in learning communities and spaces - Impactful - Entrepeneur

Plaats een reactie