Vind je eigen inspiratie!

Mysterie

Na 3 maanden zelfstudie ‘the Artist’s way’ van Julia Cameron kwam ik in het laatste hoofdstuk ‘Een gevoel van vertrouwen terugvinden’ een mooi stukje tegen: Gedachten en ideeën noemen we vaak onze geesteskinderen. Het overpeinzen op papier is een niet kunstzinnige vorm van kunst. Het is de manier om ideeën geleidelijk aan vorm te laten krijgen, totdat ze klaar zijn bij ons een lichtje te doen branden. Dit zette mij aan het denken dat ik altijd mijn ‘geesteskinderen’ in mijn blogs heb verwerkt. Ik was verrast wat ik allemaal afgelopen jaren heb geschreven (zie mijn Verhalen). 

Julia schrijft ook: Mysterie is het hart van creativiteit. Dat en verwondering, verrassing. Als we zeggen dat we creatief willen zijn, bedoelen we heel dikwijls dat we productief willen zijn. Wel, creatief zijn is productief zijn – maar dan door samen te werken met het creatieve proces, niet door het te forceren. 

Dat ‘niet forceren’ heb ik afgelopen half jaar bewust gevoeld. Maar ook de enorme frustratie dat ik mijzelf niet productief (ofwel creatief) voelde. Vorig jaar (dd. feb ’18) ben ik bewust uit het onderwijs gestapt, na 11 jaar lang lesgeven was ik toe aan iets anders. In het begin had ik heel veel energie en voelde ik mijzelf goed, daarna werd ik ongelofelijk moe. Ik heb van alles uitgeprobeerd om te onderzoeken wat ik wilde en waar ik mijn kwaliteiten kwijt kon. Ik heb een poging gewaagd om een art based learning spel te ontwerpen, verschillende meet-ups georganiseerd voor young professionals, ik heb zelfs geprobeerd een boek te schrijven.., verschillende trainingen voor docenten ontworpen, een conferentie georganiseerd, een masterclass KAOS Pilot gedaan, bij School of Life geweest, en heel veel koffie gedronken met mensen (en wijn met vriendinnen). Op een gegeven moment zat ik in de fase: ‘het is goed zo’, dus niet forceren dat er van alles moest.

Het is dus precies een jaar geleden dat ik de blog Ben jij bereid om te transformeren? heb geschreven. Ik schreef dat ik toen in een transformatieproces zat en dat ik mijzelf daarvan bewust was. Nu ben ik een jaar ouder (en wijzer 🙂 ) heb ik het boek The Artist’s Way uit en heb ik mijn inspiratie gevonden!

Kracht

Het boek zet je aan het denken en ik heb verschillende opdrachten uitgevoerd. Elke ochtend ben ik drie maanden lang de zogenaamde ochtendpagina’s gaan schrijven. Dat vond ik zo moeilijk, met mijn slaperige hoofd 3 bladzijden vol schrijven wat er in je hoofd zit. Het is een soort van meditatie. Na drie maanden ga je reflecteren op wat je hebt geschreven (niet oordelen). Het viel mij op dat ik klaagde over dat ik inspiratie miste en dat ik het werkende leven saai vond, dat ik sporten uitstelde, dat ik gezonder wilde leven en meer tijd voor mijzelf wilde. Dat ik vernieuwing mis in mijn werk. Dat ik netjes ben en gedisciplineerd, dat ik slapen belangrijk vind en dat ik meer inspirerende mensen wil ontmoeten. Door te reflecteren en hierover na te denken, kreeg ik nieuwe inspiratie en ideeën om ermee aan de slag te gaan.

Per hoofdstuk heb je een checklist en een aantal opdrachten. Ik heb alleen de opdrachten gedaan, waarvan ik wist dat ze mij raakten en dat ik er iets mee wilde doen. Het meest zinvolle (en leuke) vond ik de lijstjes maken: Wat doe ik graag? Welke 5 denkbeeldige levens heb jij? Noem 10 kleine veranderingen. Ik wens…en dan 30 dingen opschrijven. Hoe voed ik mijzelf? etc. Door het doen van de opdrachten kreeg ik meer focus: wat wil ik nu eigenlijk? wat zijn mijn dromen? waar vind ik mijn inspiratie?

Kunstenaarafspraakjes

Julia geeft in haar boek ook de opdracht om kunstenaarafspraakjes te maken met jezelf. De ochtendpagina’s en de kunstenaarsafspraakjes zijn instrumenten die je inzet. Met de ochtendpagina’s zend je uit – je stelt jezelf en het universum in kennis van je dromen, je terleurstellingen en je hoop. met het kunstenaarsafspraakje ontvang je – je opent jezelf voor inzicht, inspiratie en leiding. (aldus Julia). Het ontvangen vond ik heel mooi. Ik ben elke week iets met mijzelf gaan doen, van koffie drinken ergens met een krant, naar het Rijksmuseum, gaan fietsen en wandelen. Door ruimte te nemen voor mijzelf en mijn omgeving, kreeg ik nieuwe inzichten en inspiratie.

The Artist’s Way – contract

Na het lezen van het boek concludeer ik dat ik een herstellend creatief persoon ben. Ter bevordering van mijn groei in creativiteit en inspiratie ga door met het schrijven van de ochtendpagina’s en blijf ik kunstenaarsafspraakjes met mijzelf houden. Een ander idee is om mijn creativiteit meer vast te leggen op mijn site in de uitwerking van werkvormen en case studies. Ik ga ontmoetingen organiseren met inspirerende mensen om te praten over o.a. creativiteit, ondernemerschap, e.d.

Dus… voel jij je aangesproken? Let me know! 😉

Katja

 

Auteur: Toekomstvanonderwijs

Creative thinker & designer - Innovator in learning communities and spaces - Impactful - Entrepeneur

Eén gedachte over “Vind je eigen inspiratie!”

  1. Heeeee Katja!
    Wat mooi geschreven en wat leuk om te lezen. Heel toevallig had ik net een artistdate geregeld voor mezelf, naar de Hockney tentoonstelling in het van Gogh. Misschien wil je wel mee 😉
    Ben ook benieuwd naar jouw inspiratie en wil graag meepraten in creatieve inspirerende sessies.
    X

Plaats een reactie