Ben JIJ bereid om te transformeren? #bildung #theoryU

Foto: Rosa van Ederen

Tijdens een Bildung event op de HvA Academie in samenwerking met de Bildung Academie gingen we aan de slag met ‘Bildung’. Wat betekent dat eigenlijk? Welke betekenis hang jij eraan? Wat doe jij met Bildung in jouw onderwijs of werk?

Bildung? Wat een vaag, Duits begrip eigenlijk. Als ik mensen in mijn omgeving vraag of zij Bildung kennen, dan krijgen ik vraagtekens te zien.

Als ik Google naar Bildung, dan stuit ik al snel op de Bildung & Onderwijs. Er is niet heel veel over geschreven, wel een artikel uit 2016. Koen Wessels schreef een mooi verhaal over Bildung in 2016. Hij begint zo:

Het is 1809. Duitsland zit midden in de industriële revolutie. Het Duitse onderwijssysteem danst naar de pijpen van de groeiende industrie en kenmerkt zich door efficiëntie en doelgerichtheid. Dan wordt filosoof en taalwetenschapper Wilhelm von Humboldt (1767-1835) minister van onderwijs en begint een bezinning op de waarde van onderwijs. Von Humboldt pleit voor mensgericht onderwijs, voor maatschappelijke betrokkenheid, voor bewuste persoonlijke vorming – voor Bildung. Zie gehele artikel

Van deze woorden word ik zo blij! Want in 11 jaar tijd (zolang heb ik in de klas gestaan :))  is het onderwijssysteem zo enorm veranderd naar een soort van fabriek waar je je diploma haalt met heel heel veel toetsen. Ik miste de laatste jaren het mensgerichte, contact met studenten; wie zijn nu de studenten in mijn klas? wat zijn hun drijfveren? waar zijn ze goed in? en wat willen ze nog graag leren? Dat heeft mij gebracht om meer in het onderwijs te gaan innoveren. Ik heb in de afgelopen jaren onderwijsprogramma’s bedacht, ontworpen en gegeven die veel meer gericht zijn op de mens, de sociaal- maatschappelijke omgeving en betrokkenheid en vooral persoonlijk leiderschap. Zie de honors minor YPPA.

Afgelopen tijd ben ik veel bezig geweest met de Theory U van Otto Scharmer. Scharmer stelt de vraag: ‘Hoe kan ik als mens een volstrekt eigen bijdrage leveren aan de maatschappij, die tegelijkertijd aansluit bij wat de omgeving echt nodig heeft?’ In het artikel van Management Executive (2010) gaat het verder over de transitie naar binnen, dat wil zeggen het volgen van het U-traject en zien vanuit onze diepste bron en het innerlijke weten ontplooiingsruimte geven. Om daar te komen moet je in dat traject, op die reis, eerst ‘duiken’: helemaal onderaan de U ligt een gebied – de verbinding met de Bron waardoor je inzicht verkrijgt in wie je ten diepste bent. Pas daarna ga je de weg omhoog. Deze weg omhoog noem ik zelf de transformatie, hier ga je creëren, experimenteren en reflecteren en ben je heel bewust bezig met het leren van de toekomst!

Die middag op het Bildung event realiseerde ik mijzelf dat ik zelf in een transformatie zit. Dat wist ik natuurlijk al stiekem…..2018 staat voor mij in het teken van transformatie, een proces, een beweging waar ik positieve energie in mijzelf voel. Ik heb bewust in januari afscheid genomen van mijn studenten, dat heel veel pijn deed. Ik denk terug aan al het mooie onderwijs dat ik heb bedacht, ontworpen en gegeven, het experimenteren, de innovatie, de lol met studenten en collega’s. Teveel bier drinken… dit alles heeft mij gebracht waar ik nu sta. Want wie ben ik nu eigenlijk en wat is mijn Werk?

Ik ben Katja en mijn Werk is onderwijsinnovator.

Zo ben ik naast mijn werkzaamheden bij de HvA Academie gestart als ondernemer die er zin in heeft! Ik heb mijzelf tot de zomer de tijd gegeven om dingen voor mijzelf en in mijzelf te onderzoeken, vooral dat creatieproces is heel belangrijk, om dingen uit te proberen, daarop te reflecteren en van te leren. Ben jij benieuwd naar mijn nieuwe uitdagingen? Zie mijn profiel.

 

En?

Ga jij ook een transformatie aan? Wie weet kom ik je tegen 🙂

Groeten Katja

Auteur: Toekomstvanonderwijs

Creative thinker & designer - Innovator in learning communities and spaces - Impactful - Entrepeneur

Eén gedachte over “Ben JIJ bereid om te transformeren? #bildung #theoryU”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: