Radicaal Anders Leven #corona

Dat is wat er is gebeurd. Mijn leven is nu radicaal anders! Een leven vóór de Corona, een leven nu in de Corona, en strakjes.. een leven na de Corona? I hope?!

Mijn dochter van 13 heeft vanuit school de opdracht gekregen om een dagboek bij te houden en te schrijven over haar leven thuis en haar online wereldje. Hoe mooi is dat. Zij is daadwerkelijk geschiedenis aan het schrijven. Nu na een maand ‘thuis zitten’ is het mijn beurt om te schrijven over mijn leven in Corona-tijd. In mijn blogs gebruik ik veel lessen van filosofen en anderen.

Shift

De eerste 2 weken voelde voor mij als een soort aardverschuiving. De grond zakte als het ware onder mijn voeten vandaan. Mijn werk viel weg (alles was afgezegd), mijn kinderen allebei thuis aan de eettafel…mijn wekelijkse structuur en ritme was er niet meer (geen boksles, yoga…). En het ergste vond ik nog… geen fysiek contact meer met collega’s, vrienden en familie. Ik zat in volledige ontkenning. Het is zo weer over. Alles voelde onzeker aan en met veel te veel wijn op, moest ik alleen maar huilen.

Ontkenning as usual is de eerste fase waar je doorheen gaat in een crisis als deze.

Karim Benammer, filosoof (werkzaam bij de School of Life) heeft een mooi boek geschreven over Reframing en the art of thinking differently. Hij vertelde in een online seminar over de Shift, van fysiek naar online en van buiten naar binnen. Hij stelde de vraag: Wat ben jij de afgelopen weken anders gaan doen? Ik: Ik ben meer gaan loslaten, ik moest wel 🙂 Ik ben meer gaan drinken (Ha ha) en ik ben anders gaan nadenken over hoe ik mijn creativiteit kwijt kan in mijn werk en leven.

Je zit als het ware in een soort van verschuiving (Shift). Mooie vragen om te onderzoeken zijn:

  1. Waarom doen we de dingen zoals we doen? (huidig kader)
  2. Je gaat als het ware je eigen aannames onderzoeken en anders doen!
  3. Kan het ook anders? (nieuw kader)
  4. En belangrijk: wat zou je in je leven kunnen deleten? Wat kan weg en wat kan op een andere manier?
  5. Wat is het extreme tegenovergestelde van mijzelf? bijvoorbeeld van innovator naar onderzoeker.
  6. Wat kan je betekenen voor jouw omgeving? Hoe kan ik bijdragen aan deze ‘oorlogs’ economie? en Hoe kan ik mijzelf nuttig maken?

Clean Sheet Redesign

Je gaat als het ware jezelf in het leven herkaderen. Hoe zou je je leven helemaal opnieuw willen vormgeven? Een super mooie uitdaging om te doen. Vooral omdat je nu ook de kans krijgt om het te doen.

Dit doe je vanuit je zogenaamde 1ste principes: wat vinden we het belangrijkste? Kijk naar je kernwaarden, de systemen, protocollen, je handelen, etc. Vanuit je kernwaarden kan je je eigen wereld opnieuw vormgeven. Je hebt veel mooie oefeningen (zoek op Google) om je kernwaarden te ontdekken. Ik kreeg van Karim de opdracht om een Clean Sheet Redesign te maken met de vraag: vanuit welke kernwaarden ga jij radicaal anders leven? (een Clean Sheet is een wit papier met als doel om helemaal (op)nieuw te beginnen met je herontwerp)

Radicaal Anders Leven

Dit is het resultaat. Ik heb eerst verschillende oefeningen gedaan om mijn kernwaarden helder te krijgen. Daarna ben ik gaan tekenen. Als ik nu kijk naar mijn tekening, dan heb ik mijn leven radicaal anders ingericht. Ik start elke dag met een half uur yoga. Ik boks 2 x per week (ik volg mijn favoriete boksleraar online). Ik ben veel meer gaan tekenen. Ik heb ook een seminar gevolgd in zakelijk tekenen (zo leuk!) Ik heb de KAOS methode online onderzocht en een seminar gemaakt voor een docenten team. Ik teken nu al mijn ontwerpen met de zogenaamde KAOS bogen en maak filmpjes ervan.

Ik ben meer mijn gevoelens met mijn kinderen gaan delen. Vooral in deze crisis tijd vind ik dat heel belangrijk, omdat je tegen veel meer emoties aanloopt. Ik bied hulp aan, aan vriendinnen en aan collega’s. En ik ben meer als een onderzoeker aan het werk, door veel te lezen, seminars te volgen, vragen te stellen en te aanschouwen.

Als ik dit allemaal zo terug lees, dan ben ik zo dankbaar voor het leven dat ik nu leef. En ben ik heel benieuwd naar jullie Clean Sheet Redesign: Radicaal Anders Leven.

Katja

Auteur: Toekomstvanonderwijs

Creative thinker & designer - Innovator in learning communities and spaces - Impactful - Entrepeneur

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: